,,Zapomeňte na rušný svět a vychutnejte si správně pravý čaj"
Základní příprava sypaného čaje
Základními prvky přípravy čaje jsou samotný čaj, voda, konev a čas. Každému z nich je třeba věnovat pozornost. Čaj vložíme do předehřáté konvičky nebo šálku, zpravidla jednu lžičku na šálek. Lžička by měla být navršená u čajů listových, zarovnaná u čajů zlomkových. Kvalitní čaj je samozřejmě předpokladem přípravy výborného šálku.
Voda pro přípravu čaje je nejlepší pramenitá, ale většinou se spokojíme s vodovodem. Přivedeme ji k varu a stáhneme z ohně právě v okamžiku, kdy začíná vřít. Vodu bychom neměli převařovat.
Konvička by měla být nejlépe porcelánová nebo keramická, neglazovaná lépe vsaje čajové aroma. Nádoby, jež používáme k přípravě čaje, pouze vyplachujeme vlažnou vodou, nikdy je nečistíme chemicky. Po zalití necháme čaj louhovat, o něco déle louhujeme čaj listový než zlomkový.
Příprava ZELENÉHO ČAJE
Každý listový čaj lze připravit více různými způsoby. Všeobecným pravidlem u zelených čajů je zalévání vodou, která prošla varem, ale zchladla na 60-80°C. Příliš teplá voda způsobí vyluhování tříslovin a dalších substancí a nálev má hořkou chuť až pachuť. Čaj zalitý příliš chladnou vodou má mdlou až vodovou chuť, protože se vonné a chuťové složky uvolnily z listů jen málo. Zelené čaje louhujeme 1 až 4 minuty. Kvalitní listové zelené čaje lze zalévat vícekrát. Pro další nálevy lze zvýšit teplotu vody nebo prodloužit dobu louhování. Příprava vody pro polofermentované čaje Oolong by měla být mezi 75 °C - 85 °C, louhujeme 5 až 7 minut.
Pozitivní účinky zeleného čaje na lidské zdraví jsou známy již několik staletí. Nabízíme Vám kvalitní pravé zelené čaje, které pomáhají v boji se zlepšením metabolismu, výrazné zlepšení nálady a osvěžují i mysl. Zejména pokud jde o hubnutí jsou opravdu účinné po všech stránkách. Kvalitu poznáte také podle toho, že naše čaje jsou balené v neprodyšných obalech, které nepropouštějí vlhko a světlo. Udrží si tak svěžest, vůni a chuť pro extra dlouhou dobu.
Příprava ČERNÉHO ČAJE
Chuť černého čaje závisí i na místě, kde se pěstuje. Klima a nadmořská výška na Srí Lance ovlivňuje jeho vzhled, barvu, sílu, příchuť a kvalitu. U přípravy černého čaje je důležité zalít čaj čerstvě vařenou vodou, aby se z fermentovaných čajových lístků dostatečně uvolnily veškeré látky. Nechte louhovat 3-5 min., podle toho, jak silný čaj chcete mít. Podle chuti přidejte med a podávejte horké a nebo jako Ice Tea.
DOMÁCÍ LEDOVÝ ČAJ - Náš tip na přípravu od odborníků Mlesna ze Srí Lanky